Monday, July 4, 2011

Jom Masak Ala Japanese Style!!!

Salam Petang Isnin...

Report laporan bab masak memasak yg dibuat hari Ahad...sudah lama tak masak ala2 Japanese style...jarang2 aje sebab susah mencari bahan sejak balik tahun 2007...

Anakanda dah mengidam sangat ..asal sebut makanan Jepun meleleh air liur... berhari2x mencari bahan...baru dpt apa yang dihajati...jom tukar selera...kita ke Bumi Sakura sekejap...ayuhhhh tgk apakah bahannya,di mana nak daptkannya dan cara penyediaan dengan budget yg murah dan cara hidangan termasuk potongan pun ala2 resutoran Jepun cam shiitake tuh...hehehe!!!

Menu ini boleh dikatakan antara menu sihat...tak perlu campur antara seafood dengna lain2 spt ayam or daging kan elok tuh...HARI SEAFOOD sedunia gitu!!!

RESEPI ALA JAPANESE FOOD:
Beras:
2.5 kg cuma rm26(diTESCO)

-masak guna air sedikit dan rendam sekejap dlm 5-10minit..boleh buh cuka jepun sedikit atau masak biasa.
****Utk mkn 2x semlm dlm 4 pot jek...2 dewasa 3 kanak2..jimat pun!!!

Basic resepi:
Tempura:Gunakan tepung tempura nona(RM2.49 utk 150gm) paling best...2 kotak utk 2 x mkn
***Pastikan jgn cair...ikut step dikotak!!!

Sayur Tempura:
Boleh pilih bendi@okra,carrot@ninjin,shitake (cuma rm3.39 utk 200gm),asparagus,lotus root(rm1.58 jek sebtg n dijamin sedap nih sbb crunchy),keledek,terung .(hiris agak besar2x)

Utk lauk tempura ambil dari lauk yg sama utk nabe dibawah...

Kicap Kikkoman 250ml(Rm7.69 diGIANT) -utk cicah ngan tempura...buh sedikit jek sbb masin..@ direkomenkan + air juga perahan limau nipis or lemon utk yg "rasa yg light"...dijamin lebih sedap!

Nabe@Steamboat :rebus jek sumer bahan2...

Gunakan isi ikan tuna@aya utk gantikan bonito flakes sgt2 mirip rasanya(paling xde guna kiub bilis),tambah seafood kesukaan cth kani@ketam,ebi @udang,ika@sotong,filamen crabtick atau yg seangkatan dengannya.

Boleh pilih sayur spt; shitakee mesti ader utk rasa nabe jepun,yg lain pilihan kubis cina,carrot,suhun,tauhu lembut,cendawan enoki yg putih2 halus..semlm tak buh pun atau lain2 cendawan spt shimeji..kat TESCO biasa ader.

Idaman seisi famili gitu...akan masuk list antara menu sebulan!!!

No comments:

Post a Comment