Wednesday, July 10, 2013

Menu baru Ramadhan 2013 di hari pertama

Assalamualaikum...

Nak hangatkan balik blog yang tak hangat lama dah...sempena bulan posa...mari kita share resepi yg dirasakan menarik hati,mengikat selera anak tekak...ni kira resepi 2 resepi baru yg diluluskan oleh kekanda sebagai juri profesional...huhu.

Hari pertama dah rasa mengada2 nak rasa menu baru...belek punya belek resepi dari himpunan koleksi ku...apa lagi MW...terpikat 2 resepi iaitu SIAKAP MASAK ALA ZHENG HE PHEWITTTTT(ini resepi dari restoran Cheng Ho...pemiliknya Amy Search yg phewittttt tu)....so nama kita pandai2 letak panjang skit kasi gempak...yang ni ala2 Chinese mali arrrr.

Resepi dari Restoran Amy Search masuk blog...kira  tolong promo ni..25% dpt..hehe


*Cuma resepi ni alter masa goreng ikan...kita suka bedak2kan dgn tepung jagung n goreng garing2....tak menghampakan rasanya...pastu benggala hijau tukar yg kuning since dah ada stok...pun rasanya ok juga.Cili padi pun kurangkan kpd 3 biji memandangkan anak2 pun makan dan tak suka pedas sgt tapi boleh tahan rasanya.Betik muda hampa tak letak... sebab susah nak cari so skipped...klu ada mesti lagi kaw2 rasanya...kata juri profesional...baik saya menurut perintah.



Harap2 pembaca semua boleh baca...nak juga share kan..kan.

Lagi satu resepi dari Thai....BANGKOK TAUFU pun nampak memikat hati tgk kepada gambarnya dulu....alhamdulilah tidak kuciwa lah utk first time yg nak mencuba cuma rasa kurang agak tawar bila rasa... al maklum orang berpuasa...tambah skit lagi kicap masinnya mesti lagi kaw2.

*Tambahan letak sedikit sos tiram juga tepung jagung nak bagi ayam berkawan2 rapat dgn gengnya...huhu pandai2 alter resepi.

Kan senang takyah taip...AWAS JANGAN TIRU PENULIS ADA PENYAKIT M!!!


Cik Bangkok Taufu...tak rugi mencuba!!!


Actually hari pertama ada mix country gitu menunya...sebab nasi tanak nasi Jepun(nak abiskan stok)...pastu terciptalah TUNA SARADA...supaya tak bazirkan lebihan tuna baki org diet...so godak2 seminit dua siap...tuna+mayonis mesti jenama jepun KEWPIE baru ngam+timun batang +capsicum kuning...siapppppp!!!

Utk pembuka mulut...ONDE2 BONDA last minute tukar sebab tak jumpa cari pisang nak wat pengat...hemmm senang abiskan sepaket boleh agih2 kat jiran2 tetangga juga sempena bulan kena banyakkan memberi. Anakanda Kak Chik rajin menolong ibu kat dapur...tung tang tung tang...siap dlm 90 biji ode...hehe.Bagi yang famili tak ramai tu buatlah separuh paket sahaja melainkan nak bagi2 kat jiran2 tetangga memang elok sepaket terus habiskan...boleh bagi 2-3 buah rumah.


Onde2 Bonda Tetap Dihatiku
Resepi membuat adunan menghasilkan dlm 90 biji:
1 paket/500 gm
15-20 helai pandan
Air secukup rasa
Sedikit kapur
2 keping nise yang diracik2 agak kecil2
 
Untuk kelapa parut:
1/2 biji kelapa parut putih
Sedikit garam


Air kotak soya utk minuman...wah menu mix country sangat2 nampaknya...ahamdulillah lega & syukur utk rezeki hari semalam...hari ini tak tau...nampaknya hari2 pening lagi nak fikir menu apa yang kena dgn anak tekak yg seakan mengada2 skit di bulan posa...huhu...janji jgn membazir & terlampau2 ok kot...yang kepentingan lain perlu juga difikir2kan bukan sekadar masak memasak.

Ok jumpa lagi utk menu2 baru kalau ada yang menawan hati.

No comments:

Post a Comment