Thursday, February 10, 2011

Karipap Inti Daging

Assalamualaikum...


Karipap pujaan hati sefamili gitu...kejap je dah hilangggg...kena tambah lagi nih!!!
Ini antara karipap yg selalu dibuat sokmo...yeke tu....jarang2 dan kadang2....kalau angin seru "rajin datang bertamu" atau anakanda request mengidam sgt2 tu....barulah ibu terboyot2 nak bawa badan dan bab nak menguli cam leceh....tapiiiii suka makan yg bikin sendiri tapi tuler bercinta nak mengulinya...tang makan sedapppppp jek erk...sekali goreng 20 biji kejap jek sekali ngap3x!!!

hasil sekali uli biasanya buat dlm 1/2 kg..dpt la 40-50 biji ikut saiz!!!


Bahan Doh:
(***dapat dlm 40 biji...boleh frozen & utk tahan lama..goreng mati minyak sekejap)
450 gm tepung
1-2 sudu besar shortening/mentega/marjerin(boleh campur2)
1/2 cawan minyak(agak2)
Sedikit air suam dicampur garam(agak2)

Resepi Inti Daging:
(***inti dimasak sehingga kering utk tahan lebih lama..lebih sedap gorewng daging terlebih dahalu) 

3 ulas bawang putih utk menumis

4 biji kentang sederhana saiz-potong halus
1 biji bawang besar(yg kuning)-potong halus
250 gm daging kisar
sedikit daun bawang dan daun sup(kalau ada)
1-2 sudu besar rempah kurma(peberet & pilihan citarasa kami)

No comments:

Post a Comment