Tuesday, December 10, 2013

Berita terkini dari ceruk dapur....

As salam...Ini berita yg dah diupdate 11 Disember.

Begitu banyak cerita ada suka ada duka(byk yg duka sejak semalamnya biarlah rahsia diuji hingga pagi ini moga ada sinar pelangi Allah turunkan nanti di sebalik kekalutan kehidupan,hospital rutin follow up,klu dah buat biz ni kena tahan asam garamnya).

Cerita yang ingin kutulis hanya cerita biasa aje...cuma untuk maklumkan kepada pelanggan yg pernah berurusan...no talian hayat saya 013- 640 6625(boleh sms/wassap/wechat) telah boleh digunakan.

Sejak beberapa hari ini sibuk mempromosikan biz network kat blog peribadi...http://sirasain.wordpress.com/....PHYTO SCIENCE...yang dutanya Datin Paduka Umi Aida tu(kakaknya Erma pun dah jadi pengguna tegar,maknya pula buat biz dah sudah ternyata hebat juga lebat poketttnya).

Saya sendiri pun dah try ambil DOUBLE STEMCELL dalam seminggu lebih...agak cepat juga resultnya...Alhamdulillah sangat suka n suka sangat...beberapa hari lepas pula new biz geng datang rumah perkenal lagi satu produk kecantikan..menarik juga...belum launching kat Malaysia...peluang sgt besar utk jadi pioneer....in sha Allah ada rezeki memang nak kembangkan bisnes terutama produk kesihatan juga kecantikan...wish me luck...ai luv to share to outsiders....saya telah menjalani hidup lebih sihat sejak 5 tahun lalu...tahun ini lebih fokus ingin cantik pulak(cantikkan kulit yg lately ni hormon agak tak stabil rasanya menjadi2 kulit muka)..oleh sebab kulit lately ni agak teruk so bila makan DS sangat2 teruja jugaklah tgk perubahannya...hehe perempuanlah katakan...nak2 lagi semangat encik suami bg sokongan penuh & padu gitewww.

Ermmm sangat seronok utk sharing pasal biz PHYTO SCIENCE...tapi biz no1 saya tetap biz NEW IMAGE tetap jalan n kami suami isteri komited melayan permintaan customer....tapi saya sukakan cabaran,jumpa orang positif,jumpa produk terbagus....so why not...beri peluang untuk cuba pergi jauh selagi boleh.

Ok masa tidak megizinkan...sedang menumis cili di dapur ni haaa.... tudia jgn terhangittt dah ler... masa jadi sangat terhad kini...apapun food biz juga saya ingin melangkah jauh jika ada kesempatan dari segi masa...malam ni sedut ilmu dari my upline akt TESCO KAJANG...jom ler sapa mau dengar...beri pelaung kepada diri utk tgk biz ini boleh pegi jauh ke tidak..saya dah berani jadi MOBILE STOKIST(pakej rm5400) sebab yakin & positif boleh pegi jauh.

Ok sampai di sini saja...nanti cerita di lain waktu.

Ingin hidup sihat,kulit cantik & poket lebatttt...in sha Allah join my team...kita wat sama2..jgn lupa amik no hp kat atas yg terkini!!!

Sekian.

Monday, September 2, 2013

Resepi KUZI AYAM satu

Salam pagi Selasa...

Terus ke foto juga resepinya...ada beberapa koleksi resepi tapi saya mulai dengan resepi pilihan pertama dari Majalah SAJI...juga ada disertakan cara simple sediakan rempah kuzi....hanya campurkan sama banyak rempah kari dengan rempah kurma...utk seekor ayam boleh sediakan 100 gm rempah kari+100 gm rempah  kurma.

Rujukan;Majalah Saji Julai 2011:
Kredit to:De' Gemilang Catering


Portion 50% rempah kari+50% rempah kurma=Rempah Kuzi



Cubaan satu...simple resepi tapi sedap...boleh cuba!!!
RESEPI 1:
KUZI AYAM DE GEMILANG
1 ekor ayam
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai
100 gm rempah kari(saya guna rempah Qlate)
100 gm rempah kurma(saya guna rempah Faiza)
400ml santan cair(saya tukar susu cair)
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
2 batang kulit kayu manis
100 ml minyak
Gula & garam secukup rasa

Cara Memasak:
1)Potong dan bersihkan ayam.Kemudian stimkan sehingga setengah masak.Ketepikan.(Saya skip step ini)
2)Panas minyak & goreng ayam sehingga kekuningan(JANGAN TERLALU GARING)
3)Tumis bahan yg dikisar spt bawang,halia,lengkuas,serai sehingga naik bau.
4)Masukkan rempah kuzi campuran tumis hingga agak masak & berbau wangi.
5)Selepas itu masukkan santan juga air bergantung kepekatan yg anda hendaki(biasanya kuzi disediakn agak pekat)
6)Perasakan & sedia untuk dimakan

***Cadangan saya memasak dengan masukkan daun pandan supaya lebih wangi juga gunakan campuran minyak juga minyak sapi.
***Cadangan untuk lebih pedas tambah cili kisar bagi yang sukakan rasa yg lebih pedas.
***Cadangan hidangan boleh dimakan dgn nasi biasa,nasi minyak & yg sewaktu dengannya juga roti atau roti jala.

Ok selamat mencuba salah satu lagi resepi dari Pantai Timur...ore Qlate pun first time mencuba walaupun secara tak sengaja seperti telah pun mencuba resepi seperti ini sebelum ini hasil eksperimen.

Thursday, August 29, 2013

Tupat Sotong Kak Tie Pulau Condong

Salam pagi Jumaat penuh barokah...

Nak kongsi di sini resepi Ketupat Sotong/Tupat Sotong...resepi pemberian kakakku masa dia datang tahun lepas lagi berguru...semlm baru sempat mencuba untuk berbuka puasa....dapat sotong besar...harga mahal giler...tak fresh pun...bila tayang kat fb...ramai respon mmg mahal...bayangkan 6 ekor yg tak fresh itewwwww RM17.60...huhu posa setahun makan sotong napoknya...kuikui.

Foto tak sempat mengambil semalam...start masak lewat skit siapkan tempahan Kuah Rojak Mac Sira(pandai2x ler letak nama)...berbesar hati jiran sebelah nak 2 kg...1 kg untuknya...1 kg untuk kakaknya yg tengah yg dibawa oleh kakaknya yg sulong(berapa byk kakak...hehe nak citer punyer psl berputar2 cerita) dok belakang rumah so ke Kota Singalah semalam kuah rojakku(moga menepati citarasa)...alhamdulilah juga seronok dah ada feedback positif dr my biz partner dr Sg.Petani yg sempat selit dlm kotak susu...tapiiii kali ini malu lak orang lagi jauh teringin nak rasa gara2x tayangan perdana di fesbuk...hihi...tapi masih dalam mendapatkan feedback customer...belum muktamad guna formula tetap utk kuah ini.

Memandangkan tiada foto terbaru utk tupat sotongku ini so untuk foto kali ini kena korek2 tgk foto sebelum inilah gayanya...cari yang masakan kakak punya...guru dari Pulau condong gitewwww!!!

Resepi:
Beberapa ekor sotong (6 saiz besar-20 ekor kalau yg kecil, yg kakak buat ckp2x dgn pulut,klu ada belen masak dgn santan juga sedap)
1 cawan beras pulut
1 biji kelapa(pekat)/1 kotak santan 200ml
2-4 keping nise keret(tgk saiz ya)
secubit garam
3 helai pandan
Beberapa batang lidi penyucuk/utk cungkil gigi pun boleh(yg bersih tau..hehe)
***semlm masak dulu pulut sebab sotong besar dgn masa yang ciput so lebih selamat caranya***

Cara Membuatnya:
1)Pulut di rendam 1/2 jam dalam air  & tos dan kemudian campurkan dgn santan juga garam boleh dimasak dlm kuali lebih senang.
2)Masukkan beras pulut ke dlm sotong hingga lebih kurang 3/4 isi dan letakkan kepala kemudian cucuk menyilang lidi.
3)Masak sotong dan santan hingga mendidih,letakkan pandan, baru masukkan pulut yg lebih hingga masak,kemudian masukkan nise & masak hingga kuah pekat & nampak amp; berkilat.


Taraa...jumpa gak foto hasil masakan kakakku...lihat sotong cute2x kan macam sifuku!!!
Tengok cantik ,likat & berkilat elok kan..itulah rahsianya nak buat tupat sotong ini kena ada guru,bahan apa nak masuk dulu ikut tok guru cakap...dulu pernah buat tapi tak menjadi sangat rupanya ada petua...so alang2 kakak datang terbeli sotong tiba2 idea datang mencurah2 minta berguru terus...hehehe...puas makan ramai2x....syok sebab semua peminat tupat sotong.


Ok cukup sampai di sini...kena kuar jap lagi jadi supir untuk anak no.2..jap lagi nak shoping barang basah n masuk opis belakang lak,anak bujang baru balik dari JESS pagi ini nak makan lauk ketam pulop...ok babai...selamat mencuba yg terliur dgn tayangan perdana..dah pun nak masuk tengahari Jumaat ini.

Monday, August 26, 2013

BISKUT GUNTING vs KUIH SIPUT!!!

Salam tengahari Selasa...

Apa ye entry tertunggak mahu post..terlalu byk list menunggu...huhu...chek foto dulu deh...hehe...baru masuk tajuk...ok dah dapat tajuk jom kita tengok resepi lak.

Boleh versikan 2 jenis s/ada kuih siput or gunting!!!

MY OWN RESEPI:
1 kg gandum
1 biji telur saiz A
2 s/b jintan manis
3 s/b cili serbuk
5 s/b marjerin
20-25 biji bawang merah
100 gm udang kering disangai(boleh tambah jika suka)
350-400ml air(kurangkan kalau skip telur)-blender dgn jintan juga bawang
Segenggam daun bawang-hiris halus & gaul sekali utk ulian
Sedikit daun kari utk menggoreng
Minyak yang banyak utk menggoreng
 
CARANYA:
-Uli gandum dgn bahan yg diblender hingga berpadu kemudian canai tipis ,bakar sekejap & hiris panjang2 spt foto di bawah kemudian guntingkan halus2x untuk kuih gunting & goreng bersama daun kari,untuk membuat kuih siput ambil sebahagian ulian terus jadikan siput di atas alatan khas dengan cara tenyeh & gulung seperti foto di atas.
 
 


Kuih peberet kekanda...sekejap je boleh kosong balang!!!

 
 p/s;Selamat mencuba dan mengunting ye kawan2x...in sha allah kuih yg tak lapuk dek hujan,dek panas, dek perubahan masa...sepanjang tahun boleh dibuat kudap2an memanglah sedap...yg kesian si tukang gunting...lagi tak sedar boleh kosong balang sekelip mata...hehe...sungguh MAGIC kan..kan?
 


Wednesday, August 21, 2013

Laksa Qlate

Salam...another resepi to post...

Straight to main topic apa menunya kali ini...haha kerana apa...masa memang mencemburui daku waktu ini!!!

Jom kita makan LAKSA QLATE pulop...menu ini telah diteliti juga disukat bahan2nya padanan utk laksa dengan kuah juga ulam2an..in sha Allah so cadangan hidangan yang amat bersesuaian untuk panduan yang baru nak menerai/mengetest/mencuba...jemput mencuba ok jika dah terliur.


Laksa Kering:
 Anggaran 2 paket/sepaket 450 gm
*cadangan kalau boleh laksa jenis putih bukan yang kenyal utk dipadankan dgn laksa Qlate...lebih sedap & sesuai gitu.



Utk kuah cadangan hidangan(10-15 orang makan);
12-15 ekor selayang/sardin(direbus ambil isi &asingkan tulang blender semua)
2.2-2.5 liter air diperah dgn sebiji atau sebiji setengah kelapa(utk lebih lemak)
2 genggam bawang kecik
5 biji bawang besar saiz kecil
2 ulas bawang putih
Sebuku halia
1 s/b lada hitam
5-8 keping asam keping (letak sedikit2x dulu tgk jenis masamnya)
Garam secukup rasa
Secubit gula


Ulam2an:
Segenggam daun serai kayu jika ada(ini ulam utama)
1/4 biji kubis sederhana saiz
10-12 batang kacang panjang
2-3 batang bunga kantan
Kacang cambah or taugeh(seringgit)
2 biji timun
Segenggam daun kesum
3 biji limau nipis



Sambal Lado:
3 biji cili hijau+3 biji cili merah+6 biji cili burung +perahan sebiji limau nipis+sebuku belacan bakar+sebiji bawang bakar}diblender dgn sedikit air masak.Masukkan garam & gula secukup rasa.

Ok sekian,selamat mencuba untuk penggemar masakan dari Pantai Timur khasnya...cuba dulu baru tau sedap ke tidak.

Kuah Rojak Buah Bidor Spesel dari SSHKC utk tempahan

Assalamualaikum...

Diam tak diam dah masuk hari ke-15 Syawal...mood kurang nak berblog..mcm2 hal nak settle...badan mula rasa 'lemau'2x je lepas balik kampung hari tu...on off mood.

Balik kampung cuma  3 hari 2 malam di Sg petani juga 3 hari 2 mlm di Bukit marak...puasssss...memang tak puas sebab letih dalam perjalanan sahaja.

Ingatkan balik kampung raya pertama tidak jammed...Masya Allah jammed juga...raya ke -3 on da way dari Sg Petani-KB... di Tanah Merah pula jammed terlebih sudah hingga 4 jam...tup2 hampir kul 12 mlm sampai ke Bukit Marak....adoilah sungguh letih. Jammed lagi di Kuala Krai 2 jam,kat tol Karak pula penuh sesak nampak lampu kete sepanajng jalan on da way balik Semenyih...kekenyangan makan 'jammed' pelbagai perisa gitu...hohoho.

Balik raya hari itu baru start membuat kuih raya....kuih tunjuk2x yang banyak...cuma buat kuih gunting idaman cik abe sebanyak 1 kg...nasib baik ada assistant...dr pagi sampai ke petang juga nak settle kalau sorang2 tak taulah...pengsan kat dapur gayanya sebab lambat nak mengunting.

Pastu idea mencurah2x nak mulakan jualan/ambil tempahan KUAH ROJAK ISTIMEWA LAGI SPESEL dari biras dari Bidor tapi dah diubahsuai sedikit ikut selera SSHKC & masih lagi dalam proses bereksperimen utk dapatkan formula tetap..so agih2x kat jiran juga kawan opis cik abe untuk merasa...ada yang nak test kuah pun boleh sila roger HOTLINE 013-640 6625(pick up point TESCO SEMENYIH ye)

Apa yang spesel...mestilah sebab utama homemade dari dapur SSHKC(hanya satu kat Malaysia tau),yang lain2 in sha Allah dijamin kesegarannya HALALAN TOYYIBAN gitu(fardhu kifayah ni),orang order baru kita buat ok,lain2x sebab ada KACANG TUMBUK LESUNG BATU tau,BIJAN GORENG...oh la la... tukang2x tumbuk serta seisi famili pun tak jemu makan setiap hari pun ok aje...kuikuikui... lagi satu boleh request nak pedas lebih TANPA BAYAR LEBIH...yang dibuat kini ala sedang2 saja...budak2 pun boleh makan tau.

Cadangan jualan & hidangan:
  1. 1 kg/RM14(hidangan sederhana makan 25-35 orang)
  2. 1.5 kg/RM20(hidangan sederhana  makan 35-45 orang)
  3. 2kg/RM25(hidangan sederhana makan 50-70 orang)
Cadangan hidangan buah:
>>>Sesuai untuk majlis open house,menu raya atau jamuan makan ramai2 bila gathering famili...senang just order,make sure sentiasa ada stok kuah rojak di dalam peti ais anda dan bila ada tetamu berkunjung & hidangkan dengan buah2ah pilihan anda...kan...kan.

>>>Contoh hidangan ialah timun,sengkuang,betik muda,jambu batu,nenas,kedondong,mangga muda,belimbing,epal hijau,limau barli,cermai mengikut kesukaan anda,contoh foto seperti berikut atau gunakan kreativiti menyusun atur buah2an pilihan anda dengan kombinasi warna menarik:


 




 


 
 
Sekian,menu lain menanti untuk diupload pula...semestinya masih lagi berkisar menu raya.
 
SELAMAT HARI RAYA,MAAF ZAHIR & BATIN buat semua pengunjung blog ini jika ada kekhilafan diri dari pihak tuan rumah...0-0 ok!!!
 
 

Saturday, August 3, 2013

Bubur Lambuk 1 Malaysia

Salam...

Entry ke-3 hari ini...hohoho tahniah sebab ada masa berblog dannnn kerana kita "GANTUNG APRON"...hari ini...hoyey..chef pun nak bercuti la jugak sekali sekala kan..kan.

Sebelum terlupa baik simpan siap2,kemah keming kat blog ni...

Ehsan dari pakcik Google...konon2x nak cari resepi kaw2 punyer...sambil ingat resepi yang mak mertua bagi...terhasillah nama seperti di atas.
Yang terbaru tgk program Nasi Lemak Kopi O...misi pencarian Bubur lambuk Paling Sedap...masa tu dorang shoooting di Ganu kite...so tgk bukan main byk ikan dorang letak juga,lebih 12 jenis pucuk utk masak lemak..nama Chef tu rahsiakan..paham2 ler...kita agak2 sendiri...boleh kan.

Foto contoh:


Bahan Asas Untuk Membuat Bubur Lambuk:
  • Beras/ada nasi belen biasanya kita buat
  • Air yang banyak(sukatan 1 cawan beras/12 cwn air)
  • Daging/tulang-letak
  • Ayam(Boleh juga yg digoreng)
  • Ikan(versi ore Ganu kite)
  • Isi ikan Talang
  • Bilis Goreng
  • Udang kering(sangai dulu)-letak
  • Seafood(ore ganu juga buh)-kali ni cuma letak udang juga air rebusan
  • Rempah Kurma-letak
  • Kiub
  • Sup bunjut
  • Rempah 4 beradik-letak
  • Serai-letak
  • Halia-letak
  • Santan-letak
  • Bawang besar-letak
  • Bawang Putih-letak
  • Daun Pandan-letak
  • Minyak sapi
  • Batang Saderi-letak
  • Keledek
  • Kentang-letak
  • Kacang Kuda
  • Mix vege
  • Kangkung
  • Daun kesum-letak sedikit takut anak2 terbau kuat takmau pula
  • Carrot-letak
  • Pucuk Paku Merah
  • Pucuk Midin
  • Daun Kaduk
  • Daun Kunyit
  • Kacang
  • Jagung
  • Budu
  • Halba
Bahan Hiasan:
Daun sup,daun bawang,bawang goreng,cili merah,serunding,serbuk lada hitam,halia muda jeruk


Resepi dari negeri2 berikut:
  1. Johor
  2. Terengganu
  3. Kelantan(Nasi Air)
  4. Kedah(Bubur Kanji)
  5. Pahang
  6. Penang
  7. Perak
    p/s:nanti update bila buat carian lagi...