Sunday, August 15, 2010

Popia Udang Marak Hill

Dibuat utk berbuka semlm(menghabiskan kulit popia)...favourite anak2..sekejap ada..sekejap dah ilang!!!

*Hidangan 3-5 orang*
Bahan-Bahannya :
15 ekor udang besar yang sederhana saiz dibuang kulit dan dipotong kecil2(boleh gantikan dgn ayam or dgg kisar)
Kulit popia - 15 keping sederhana besar
1/2 biji carrot sederhana saiz}potong memanjang dan halus
1/2 biji timun sederhana saiz }potong memanjang dan halus
lada sulah secukup rasa
sedikit sahaja garam
3 s/b sos tiram
1-2 ulas bawang putih
2 s/b tpg gandum or ubi or tpg jagung +sedikit air sebagai bahan pelekat(lebihan boleh masukkan dlm sos)
optinonal utk pelekat (guna putih telur pun ok)

Cara membuatnya:
1)Tumiskan bawang putih hingga wangi dan masukkan udang,sos tiram,lada sulah,carrot dan masak sekejap.
2)Buka kepingan kulit popia satu2,
isikan bahan tumisan diatas serta timun.
3)Lipat dan gulung kulit popia dan sapukan bancuhan tepung untuk
menjadi gam.
4)Boleh digoreng dgn api sederhana dan dihidang dgn sos .

Sos Segera Marak Hill:
(Jika tiada Sos Cili Thai maka boleh dicuba buat sendiri sos...insya-allah memikat rasa) :
3 s/b chilli sauce +2 s/b sos tomato +1-2 s/b kicap pekat manis(nak hitam tambah lebih) +1/2 kpg gula melaka,sedikit bijan hitam atau kuning mengikut kesukaan} +  lebihan bancuhan tpg gam tadi boleh dimasukkan utk memekatkan kuah dimasak hingga mendidih...lebih sedap dan terangkat dari sos yg dibeli atau dijual dipasar2 malam ,insya-allah!!!

2 comments:

  1. Ha..sedapnya popia ni..bak sikit..heheheh

    ReplyDelete
  2. laaa akak dah kena guda ke...jom saya belanja(baca versi iklan yer)...hehehe

    ReplyDelete