Thursday, December 2, 2010

Kari Ketam Dengan Nenas

Asslamualaikum...

Antara menu masakan yang jadi peberetku...petua lebih sedap...pastikan dimasak agak lama...direneh hingga kuah kelihatan pekat baru kaw2...biar orang kata berpalut rasa nenas dan ketam dengan kuah kari....makan tak pandang orang daaaaa...kuah yg semalaman lagi sedap rasanya...huhuhu!!! 


 gulai ketam peberetku....berguru dari mak mertua!!!

Bahan2nya:

3 ekor ketam sederhana saiz(bersih betul2 dan buang apa yg patut,ketuk2 part yg keras)
10 biji bawang merah-tumbuk/blender
2 biji bawang putih-tumbuk/blender
1 sudu besar jintan manis-tumbuk/blender
1 1/2 sudu besar biji rempah-tumbuk/blender
Sedikit cili kering-blender
Sedikit halia-tumbuk/blender
Nenas potong agak besar(1/2 biji saiz yang kecil)
1 paket santan
3-4 sudu besar rempah kari ikan(bancuh dgn air)

Bersihkan ketam dengan sewajarnya ya...buang apa yang patut..ketuk pada yg perlu k..supaya senang dimakan!!!


Cik nenas juga harus dipotong dan dibuang apa yg patut..org kata matanya kena buang...yg sebabkan gatal2 lidah!!!


Sekian jumpa lagi.....

No comments:

Post a Comment