Saturday, November 6, 2010

Nasi Mentega Chiba

Assalamualaikum...

Hari ini nak masukkan entry salah satu resepi nasi yang agak simple tapi sedap dan tak muak dimakan yang dipelajari dari seorang kakak masa di Chiba Prefecture, Jepun.

Perkampungan WELSHAN ialah rumah pertama kami semasa merantau selama 3 tahun. Terima kasih jiran kami...Kak Nur yang sudi berkongsi resepi yang walaupun simple tapi best...apa lagi korek2 la guna bahan apa....ouh senang ja...sedap pulak makan kat open house rumah dia...orang kata tak muak sangat makan banyak2 pun....arigatou ne!!! Saya kongsikan resepi yang menarik ini kat sini pula supaya ramai dapat manfaatnya!!!

Resepinya lebih kurang ala2 Nasi Minyak juga cuma gantikan minyak sapi dengan mentega....nak2 guna mentega pure punyer jgn gunaa Lepa Buttercup mudah muak...mesti sedapppp...resepi untuk 1 kg beras Basmathi adalah olahan saya sendiri dan banyak kali dah berasap dapur mencubanya...paling banyak masak...time raya puasa tahun lepas kat Bukit Marak pun siap hidangkan menu nih bersama Kurma Daging(resepi ibu mertuaku),Ayam Goreng Berempah & Acar mentah...sekejap jek habisssss hingga tengahari sikit..sampai ada orang kempunannnnnn...hehe..kesiannnn...tapi takpa kita masukkan dalam list hidangan untuk menu raya!!!

Resepinya:
(***untuk makan saiz 8-10 orang)


Nasi mentega yang simple tanpa pewarna.....


















7 pot=1 kg  beras Basmathi
1/2 bar mentega tulen GOLDEN CHURNN(yg paling best yg pernah saya cuba)
7 ulas bawang merah-mayang halus
2 ulas bawang putih-mayang halus
1 tin susu cair plus air jadikan 7 1/2-8 cawan sukatan beras
Serba sedikit rempah 4 beradik
3 helai daun pandan disimpul
Sedikit garam dan sedikit minyak
***optional kismis/gajus utk hiasan/daun pudina
***untuk warna lebih boleh letakkan sedikit kunyit/pewarna kuning

Caranya:

1)Panaskan mentega dan minyak,tumiskan bawang yang dimayang serta rempah 4 juga pandan beradik hingga wangi.
2)Masukkan beras,kacau sebati dan masukkan susu cair serta air dan sedikit garam dan kacau rata.
3)Masakkan dalam rice cooker.Bila dah hampir masak ,masukkan kismis dan hirisan daun pudina.
4)Bila dah masak,gemburkan dari tepi dan berhati2 supaya beras tidak patah. Boleh taburkan bawang goreng untuk hiasan.


No comments:

Post a Comment