Kena sebut betul2 nama pizza entry kali ini...sebab apa ini pizza bukan buatan En.Pizza Huttt yang terkenal tuh tapi buatan khas lagi istimewa Chef Azhar aka kekandaku yang terkenal masakan di kalangan kami anak beranak saja...hehe...disebabkan dia yang buat...kena letak/appreciate ownernya la kan...promosi kekanda sekali sekala bagi enterframe kat blog nih...kuikui.
Resepi doh pizza buat 2 jenis kali ini...satunya ambil dari koleksi buku resepi jepunku dan satu lagi kekanda teringin makan doh simple yg pernah dia bikin masa muda dulu2....tapi al maklum...ingat2 lupa tanpa menggunakan yis...cari tolong punya punya cari terjumpalah 1 resepi basic tanpa yis kat koleksi buku MW edisi yang ke-berapa entah???
hidangan untuk dinner merangkap ke b/fast sebab dpt byk...request by anakanda...homemade kekanda...sekali sekala nak juga rasa air tangan en.suami kan..kan..kan???
Bagi melepaskan dendam makan tak puas hati kat En.Pizza Huttt akibat terguda kat iklan terbaru tapi muak pulak terasa cheesenya bila order 2 saiz besar yg terpaksa dibawa pulang...so 2 mingu lepas kot projek menguli pizza berjalan lancar dan jayanya mengikut citarasa dan selera anak tekak kami sendiri lerrr...
Ok kita tenguk resepinya:
1)Doh Pizza Jepun
(***uli guna breadmakerku..tolong sediakan doh utk chef)
(***boleh menghasilkan 2 keping utk saiz besar dalam loyang 4 segi ukuran 12 inci dan doh dibakar pada suhu atas dan bawah 200 darjah kira 20-25 minit).
400 g tepung gandum
2 sudu besar gula
2 sudu kecil yis segera
1 1/2 sudu kecik garam
2 sudu besar susu tepung(skim milk)
2 sudu besar minyak
250 ml air suam(suhu sekitar 35 darjah celsius)
2)Doh Pizza Tanpa Yis
(***uli manual oleh kekanda)375 gm tepung gandum
250 ml air suam
30 ml minyak zaitun/3 sudu besar(***guna minyak biasa jek)
1 sudu teh garam
***menghasilkan 2 keping doh pizza saiz besar juga
Bahan2 sos/dasar berasaskan seafood:
(***tugas ringan jek pantau2 & potong2 bahan utk cheffff)
Udang,sotong,krabstick,tuna dalam tin dengan mewahnya (***untuk mengalahkan En.Pizza Huttt)
1 tin besar tomato paste(ngam2x)
6 keping slice cheese(guna utk doh jepun jek)
Piman/cili benggala merah(1/2 biji) dan kuning(1/2 biji)
1/4 biji nenas segar
***patutnya masak/tumis dulu bahan sos ini klu ikut firasatku dgn sedikit minyak zaitun klu ader la...huhu...tp biasa ler..chef lain masuk dapur....tenguk jelah...layannnnn apa yg dihidang...kan..kan..nanti org takmo masuk dapur lagik..nayaaaa!!!
p/s:Selamat mencuba k...kenyang tak hinggat kami makan pizza kali nih sebab dilengkapkan dgn sup cendawan juga mix fruit salad resepi bantai2 sendiri memandai hingga pagi esok pun kena makan lagi utk b/fast...tahun depan lak kot order naaaa sebab rasa setahun kenyang makan...huhu!!!
No comments:
Post a Comment