Wednesday, May 11, 2011

Bukan bengkeng tapi bengkang!!!

Assalamualaikum...

Dedikasi buat: BONDA MERTUA(orang kuat disebalik tabir bab bengkang)

Untuk sapa2 tak tau nak buat apa kat labu yg belen...hari tu dah buat masak lemak kuning labu...sayur air labu pun dah...pastu ada lagiiiiiiiii baki sedikit sgttttt...dok pening nak buat aper...pikir punyer pikir...dapat idea...aha...timbang2x..ada dlm 80gm terus rebus...

Berkat berguru ngan bonda mertua..."yang ternyata pakar dalam bab bengkang membengkang" bukan bengkeng tu lain jadiknya...dah jenuh tunjuk ajar...kuikui cuma bab nak membakar lain oven lain caranya sedikit...dok kena kena try n error suatu waktu dahulu bermacam jenis juga rupanya bingka nih lebih 10 jenis ada.......beranikan diri buat labu reka2 resepi bikin sendiri sebab ikut bahan yang sedia ada...alhamdulillah menjadi...manis sedang2x...dapatlah 2 ketul sorang untuk merasa dari ranum tak jadi aper..kan..kan!!!

Insya-allah takde aral akan mulakan projek mengambil order aneka jenis bingka selepas selesai urusan pindah rumah...semenjak 2 menjak ni macam2 bengkang dok try test rasa dan uji cara pembakaran yang paling sesuai gitu n masuk dalam buku kitab ekperimenku...sib baik ada peminat no 1 tolong perabih....yg lain2 utk jiran terdekat merasa...huhu.

Tokdannn sejuk..makan panas2 pun sedappp...
Resepi Bingka Labu:
80 gm labu
80 gm tepung
80 gm gula
1 biji telur
1 cawan santan
sedikit garam

Bingka Kacang hijau perisa durian...



tada...siap potong....
Last week acuan dah pun dibeli 5 biji kat Yummy Bakery menambah yang dah ada...gigih gitu usaha niat nak berniaga kecil2an tolong suami orang kuat yang senantiasa menyokong dari belakang...mudah2an urusan berjalan lancar selepas selesai urusan pindah dan kemas. Gambar kenang2an peminat bengkang yang bengkeng yang amat kalau diusik....aduhai pasal apa ntah pantang dibuli menegakkan kebenaran walau salah sendiri... penutup cerita hari ini.


Kak Chik Naurah peminat no.1...tukang angkut!!!


No comments:

Post a Comment