Friday, December 23, 2011

Biskut ku dah kena gunting!!!

Salam petang Jumaat...

Ini resepi idaman kalbu seisi famili gitu...sekejap jek boleh tinggal balang...hohoho...actually terhilangkan resepi sehelai kertas yg kusalin@kudapat dr mak mertua...jenuh mencari tak kujumpa2x hingga hari ini...dah la belum lagi simpan kat blog lama...apatah lagi kat blog yg terbaru ini.

Kiranya resepi kali gubahan sendiri hasil dr ingat2x lupa...buat yg lebih memudahkan...spt cili kering tukar ke cili serbuk...takyah susah2x...hasilnya alhamdulillah tetap memuaskan hati....masuk dlm buku eksperimenku...dan memandangkan ini peberet kekanda...dia suka yg agak keras... nak exercise gigi la kot na....so takyah buh telur...jimat2x!!! Sedap pun sedap...nak ambil tempahan pun dah boleh janji rajinnnn menggunting...adoiiii jenuh gak....nak dpt 1/2 kg cuma dalam 2 balang sederhana kecil...sekejap jek habis camno nak ambil order...pantang tengok belaka nih...huhu.

Untuk hidangan biskut raya pun ok memang laku nih...sepanjang tahun pun lagi ok kalau rajin menyediakan stok untuk kunyah2x@kudapan kat rumah...ada tukang gunting biskut ok la(yg ni nih dah ditauliahkan sorang anakanda)....tp bukan tukang gunting rambut..hehe.Perhatian klu nak buat ala2x kuih siput pun boleh jugak...sama jek.




BISKUT GUNTING SSHKC:
1/2 kg gandum
10 ulas bawang merah-blender
50gm @ 5 s/b marjerin
1-2 s/k serbuk cili
1 s/k jintan manis-blender
1 1/2 s/k garam
1/2 cawan air-blender
1 genggam udang kering-blender
1 genggam daun bawang yg dipotong
2 tangkai daun kari-utk digoreng sama
*bubuh sebiji telur gred B@C jika suka utk lebih rapuh...(perlu kurangkan sukatan air diatas)

Sekian,selamat menggunting!

No comments:

Post a Comment