Sunday, February 7, 2010

Nasi Bukuh@Nasi Bungkus

 Gambar nasi bungkus sekadar hiasan..
Salam hari Isnin...

Lama tidak mencoret sesuatu blog ini yang masih dalam proses pengubahsuaian dan belum beroperasi sepenuhnya...last few month nih...agak sibuk dengan bisnes MLM yang ku suka...ThE OnLy OnE......slim diet yang tengah hot kini(sapa nak cepat2 contact yer sbb larissss) iaitu SD2..PRODUK DARI N.Z NEW IMAGE!!!

Ok kali ini nak cerita sikit kenapa nama Nasi Bungkus@Nasi Bukuh  diambil....jom kita tengok pengertiannya terlebih dahulu... 

Klik sini:NASI BUNGKUS!!!

Bagi diriku sudah tertarik sejak dari dulu...sebabnya dari dulu hingga kini..kalau balik ke Kelate...pulangnya seorang anak dagang ke kampung halaman di Bukit Marak...peberet pagi2 terutama ore Kelate...semestinya makan nasi bukuh...bila buka....waaa...waaa bau dia(wangi ler tuh maksudnyo..terutama sambal lado..hehe)!!!

Nasi Bukuh Kak Tie kat Sekolah Keb.Bukit Marak,Nasi Bukuh Pasir Aro, Nasi Bukuh Itik Serati...tuh antara peberet la...oh la..la!!!

Idea tuh rasa patut sekali ku teruskan dek sekarang di Selangor atau belah KL nih...susahnya nak cari tempat yang agak kaw2 masakan dia.Cewahhhh kira nak sambung tradisi....meneruskan kesinambungan era/dinasti warisan keluarga yang asal2nya juga berniaga walau kecil2an.

Contohnya MAK mencari duit dengan berniaga Nasi Belauk dan Nasi Lemak membantu meringankan beban kewangan AYOH,MOK SEDARO  pulok pakar nasi 3 BERADIK tuh....hingga serata KB dulu dia berdagang/meletakkan nasinya.TOK SEDARO seberang ruamh pun tidak kurang hebatnya...NASI DAGANGNYA tetap menjadi pujaan penduduk setempat....tapi itu kisah dulu2..masing2 ada yg dah tiada...kalau ada kudrat sudah tiada.Anak2 pula tidak berminat mewarisi....sayang seribu kali sayang!!!

Insya-allah... makanan tradisi rakyat Kelate ini dan resepi keluarga khasnya..."dikutubkhanahkan" dengan cara moden...mudah2an tidak hilang begitu saja...sedikit sebanyak susur galur akan dicari...dikorek2 untuk diselamatkan sebelum terkambusssss.

Setakat ini cuma NASI KLERABU SAHAJA yang boleh diambil tempahan secara bungkus kerana untuk nasi lain2...bahan2 khas seperti nasi dagang berasnya mesti yg color merah gitu baru umphhhh...jika untuk nasi belauk pulak ...rempah favourite perlu dibeli ...belum diperolehi/diimport dari KELATE...mau kena cari pembekal gitu kalau nak beroperasi sepenuhnya!!!

Alahai kena stop anakanda meragam laaaaa...

Ambo minta diri dulu dehhhhhh....

No comments:

Post a Comment