Thursday, January 14, 2010

Nasi 3 Beradik

Kenapa ya aku panggil dengan nama sedemikian...mesti ada sebabnya.
  • Jika membuat nasi belauk,lauknya seperti ike ayo,gulai aye ko kerutub daging ko boleh dibuat lauk untuk nasi dage juga.
  • Jika membuat nasi dage pulok,sambal nyornya boleh dikompilasikan/dipadankan sebenarnya dengan nasi kerabu..cewahhhh...ayat bukan mainnnnnn.
  • Jika dah ada sambal nyor lebihan nasi dage...aarrrr jangan lupa boleh buatlah nasi kerabu...tidaklah membazir kan..kan...kan.Cuma tinggal nok cari ulam2 dan buat sambal tumis budu.
  • Jika ada lagi lebihan sambal nyor...pahtu nak gapo pulok...sedap juga wat makan dengan nasi impit...buh lebihhhh sikit....umppphhhh...itulah makanan waktu kecik2 dulu....sarapan di pagi hari di Qlate nun...tambah pulok ada sate ko 2 ,3 cucuk....pahtu ado lagi mace solok lado pulok molek benar kalau wat makan dengan nasi bekwoh dulu2...loni mano nok cari doh....zaman dah berubah...warisan asli makin lamo makin dilupai...alamak terlebih sudahhhhh...jadi kecur air liur...hok nok royaknyo asal usul kunamakan NASI 3 BERADIK jah...dah tersasul terlebihhhhhh ceritaaaaaa.
Aku...insya-allah tak lupo semua itu...itu sebabnya tercetus idea nak wat bisnes makan2 kecik2 dululah...bak Dr.Irfan Khairi kato....mano pulok buku bisnes pilihanku..nanti2lah kita sharing tip bisnes pulok.

Ok ambo minta dirilah mace biaso...

No comments:

Post a Comment