Tuesday, August 17, 2010

CILI KERING TAHAN LAMA

CILI KERING TAHAN LAMA & TIDAK BERBIJI(RUJUKAN MW):

Paparan foto dari pencarianPakcik Google!!!
 



















Potong kecil2,bersihkan kemudian rebus sebentar.Sebelum mengisar cili masukkan sedikit minyak masak dan air serta sedikit garam.Biji cili akan terasing dan akan tahan lebih lama maka bolehlah lebihan yg tidak digunakan disimpan didalam peti sejuk.

***Biasanya kita sebagai surirumah blender banyak2 cili kering nih sikit supaya senang bila nak gunakan cili kering di lain waktu..sudah tersedia pasti lebih memudahkan kerja2 di dapur.Boleh juga dimasak atas dapur selepas diblender lagi tahan lama..kadang buat juga begitu untuk mempercepatkan proses masak memasak di lain hari..nak2 time busy sedikit...apa kata kita kreatifkan diri di dapur agar kerja lebih senang dan cepat!!!

No comments:

Post a Comment