Tuesday, August 2, 2011

Puding Gula Merah

Salam pagi Rabu...

Masuk Ramadhan ke-3 hari ini....so elok benar kiranya letak resepi jenis agar2...sementelah adindaku kat Kota Kinabalu nun jauh di sana dah requestkan...ingat2 lupa sebab lama tak bereksperimen bab puding2 nih....nasib baik masih boleh men"agak2" resepi manis pun taklah terlebih manisnya...jadi elok cuma tang gula merah kena tambah untuk lagi berseri2 rasanya....jom layannnn!!!

Acuan import maghi dari 100yen Jepung...suke tgk!!!
Resepi:
  • 25gm agar2 tali
  • 3 cawan air dimasak bersama 165gm gula merah(tambahkan supaya lebih gelap warnanya)
  • 4 cawan air untuk  dimasak dengan agar2 tali juga 3 helai pandan
  • 3 biji telur gred B-pukul sebati
  • 1 3/4 cawan gula pasir
  • 1 cawan santan
  • sedikit garam buku utk menaikan rasa lemak santan
Caranya:

Bahan A:
-Masak gula merah,gula putih dengan air sehingga hancur.Ketepikan.

Bahan B:
-Masak agar2 dengan air sehingga masak kesemuanya tidak bertali(letak pandan utk menaikan bau wangi..boleh skip jika takde)
-Masukkkan bahan A,telur dan santan  serta garam hingga mendidih sekejap aje dan tutup api.
-Tapiskan untuk mengasingkan jika ada agar2 yg masih bertali jika ada dll.
-Boleh dimasukkan ke dalam acuan kesukaan yang cantik2 kat almari(masa nih la nak guna kan..kan)dan 2 lapisan akan terbentuk automatik...dan sejukkan untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment