Thursday, August 1, 2013

Nasi Kerabu Ala Golok

Salam pagi Jumaat penuh barokah...

Ini Jumaat terakhir dalam Ramadan....tak sampai seminggu lagi kita umat Islam nak beraya...khatam tak abis lagi ni...kuih raya terbuat tapi dah tinggal serbuk2...3 hari lepas sempat menggunting doh untuk biskut gunting...ermm dpt 2 balang...my firasat dah agak dah kalau biskut ni memang sold out dlm rumah tak sempat nak jual ke aper...hehe...saja2 dulu nak abiskan belen daun bawang juga udang kering...campak2 jadi doh malamnya..terbiar kejap sampai sahur tak tercanai2x...dlm kul 9 gitu kot baru jadi canai  juga bakar jap...pastu operasi menggunting....dekat buka posa baru goreng...mlm tu juga habis sebalang...hari ni tinggal serdak2x je....tunggu angin rajin datang menjelma...kena suntik vitamin R banyak2 baru boleh operasi buat biskut raya....tema tahun ni dok cadang buat yg ala kuih raya tradisional punyer...buku  respi rujukan dah ada...cuma tunggu suntik vitamin R dulu arrrrr.

Oklah hari ni kita share cara buat nasi kerabu ala2 Golok gitu...ni buat Ahad lepas..ramai lak terliur kat mukabuku...emmm ok hari ni berbesar hari nak panjangkan cerita kat sini ..proses di sebalik tabirnya...alahai blog bermasalah...update tersangkut2 dgn tuan tanah busy...maaf yang ternanti2 resepi ini.

Berbeza resepi ala  Golok ni dengan Nasi Kerabu Qlate ni hanya tiada sambal tumis so kita mkn dgn bahan asas sambal nyor agak kering la sedikit...namun tidak dinafikan masih sedap...masih nyakut bahkan lagi mudah sebab skip satu keje...hehe...tapiiii boleh makan berpinggan2x...hehe...tang sambal nyor lebihkan lada hitam...no problem sebab nak kasi pedas...hidang nasi atas daun pisang...bukuh molek2x lagi nyakut macam beli kat kedai.



Nasi Kerabu Biru Sibunga Telang:
Beras,40 kuntum bunga blender & ambil air,3 helai daun kunyit,3-5 helai daun limau purut,sebatang serai,sebuku halia,3 helai pandan.
*** boleh tambah daun mengkudu bagi warna lebih gelap...baru nampak ala Golok betul.



Resepi Sambal Nyor Istimewa SSHKC:
1/2 biji kelapa parut-goreng kering
4 ekor ikan sardin/selayang(bakar kering ambil isi)
10 biji bawang merah
3 batang serai
1 s/k lada hitam
Garam & Gula secukup rasa

***Tumbuk or guna food prosessor semua bahan.
***Berita baik bagi yang berdekatan Semenyih,tempahan dibuka utk Sambal Nyor Istimewa SSHKC ini...HARGA PROMOSI 1/2 kg Rm20!!!


RM20/1/2 kg...HARGA PROMO!!!



Solok Lado SSHKC:
8-10 biji cili hijau
3 ekor ikan bakar/rebus
8 biji bawang merah
sedikit halia
sebiji telur
sedikit lada hitam
garam & gula secukup rasa
***Boleh merebus dgn sedikit santan pekat(lapik dgn daun ubi kayu utk dptkan aroma)/kukus kering(utk berniaga gunakan cara ini bagi tahan lama)



Sambal Belacan SSHKC:
3 biji cili hijau
5 biji cili burung/padi
sedikit belacan bakar
1 s/b cuka
Garam & gula secukup rasa

 Budu Masak/Tanok:
Budu + Air+Serai+Lengkuas + Daun limau purut +Asam limau+cili padi


Ulam2an yang Dicadangkan(lagi byk lagi sedap):
Daun serai kayu(daun paling asas),daun kesum,kubis,kacang panjang,kacang cambah/taugeh,bunga kantan,timun,pucuk ketereh,selom,petai belalalang,ulam raja,pucuk putat(x kenal pun mak ckp boleh)
 
 


Utk lauk pilihan:
ikan celup tepung
solok lado
Telur Asin
Daging bakar(kunyit,serai,halia,bawang)
Ayamg Goreng Berempah(bawang,serai,halia,cili serbuk,serbuk kari,jintan manis,ketumbar & sedikit tepung gandum)
 
 
Ok sekian,kena wat entry Nasi Khabsa pula...ada kawan lama request...kena makbulkan cepat2...moga dapat pahala berkongsi resepi...in sha Allah.

No comments:

Post a Comment