Sunday, January 16, 2011

Al-kisah Nasi Tupe/Tumpang

Assalamualaikum...



first trial dek mengidam punyer cerita...kat Bangi mana nak cariiii???


lepas ni bulihlah amik order khas utk ibu2 hamil...huhu


Resepi Carian:Hanya yang ini info dapat dari forum apa..lupa dah!!!

Nasi tumpang ni adalah gabungan nasi biasa,masak lemak ikan atau udang & serunding...ia dibungkus semasa nasi masih panas sbb tu seakan2 nasi impit.

kelongsong daun pisang dibuat terlebih dulu.utk dapat kelongsong panjang,kena guna lebih dari sekeping & guna lidi utk sambungkan dia.

part gulai lak..

masak lemak ikan atau udang stail kelantan. saya takder sukatan yg betul tp bahannya ikan/udang, santan, bawang merah, lengkuas, kunyit, asam keping,cili giling. cara masaknya cam masak lemak cili api. kalau nak pedas, tambah cili api sbb kalau guna byk cili giling, warnanya dah jadi lain.

serunding tu serunding beli siap pon boleh..

part membungkus..bila nasi dah masak, cedukkan ke dalam kelongsong..tekan dgn belakang sudu biar padat. pastu letak serunding. tambah nasi lagi. padat2kan ia. letak gulai ikan & letak nasi. tutup kelongsong dgn lidi..siap!!!


***semasa pencarian banyak jenis nasi tumpang nih...ada info tambahan yg ku dapat...terdapat jenis  yg 2 layer bahkan sehingga 4 layer...antara lauk asas..lauk gulai kunyit lengkuas udang, ikan aya pun boleh,sambal daging(ikan pun boleh boleh asal bentuk serunding kering) dan tidak ketinggalan telur dadar pun ader jugak rupanya....mewahhhhh gitu!!!


Ini nasi tupe masa balik Bukit Marak..senang ler nak mencari...murah pun yer..Rm1 jek!!!

contoh 4 layer...dari carian maya!!!

Ini kes mengidam punya nak makan nasi tupe...susahnya nak mencari lepas tu pulak teringin nak mencuba...susah juga bila wat pencarian kat pakcik Google..resepi dari seberang pun cam ada berkisar pasal nasi tumpang(ada persamaan kot???)....takdak orang yg reti gamaknya(yalah biasanya org2 tua kot yg arif bab resepi warisan dulu2)...info di atas la yg sedikit sebanyak membantu...namun jangan jadikan halangan besar seba dah dapat tau yg basic kira ok tp kalau dapat berguru lagi suka...

Dah dpt bahan2 spt daun pisang,udang,sambail ikan mmg dah ada pemberian mak mertua...apa lagi try aplikasikan kat dapur ler apa lagik....Kak Chik ngan Kak Ngah suka sgt makan..begitu juga kekanda...Abg long cam biasa..apa2 food susah nak mencuba...last2 cuba juga yg last dah nak dekat habis....siap ckp kat dia...susah nak dapat nih kat Bangi.....rugiiiiiiii tak cubaaaaaaa..nampaknya taktik berjaya untuk mengumpan dia makan...kalau tak nak pun ada ramai yg beratur tunggu nak abisssssskan...nyum3x masing2 bila dha terbuka...aroma daun pisang..bau gulai udang dan sambal ikan(stok yg ada pun..takyah membazir...tp lebih prefer serunding @sambal daging)!!!

Teringin pulak nak berguru one day kalau ada rezeki  bila balik Kelate hingga master gitu...boleh bisnes nasi tupe di area KL dan Selangor...hohoho...idea tuh macam2 dok dalam kepala!!!


No comments:

Post a Comment