Tuesday, June 14, 2011

Jom kenali Cik Ovallette Yang Gebu!!!

 Salam pagi Rabu....

First time bersiaran pertama kali dari rumah baruku di Semenyih pulak...walaupun kerja kemas mengemas belum siap sepenuhnya...tak dapat menahan \diri nak berblog kejap..jadi lah kan...banyak nak kongsi cerita actually...ini untuk sesiapa terutama adik2 yang belum pernah mengenali sidia di bawah ini!!!


Biasa kita masukkannya dalam kek sponge...terasa kegebuannya...tenguk namanya kat bawah ini Sponge Kek Emulsifier...kan dah kata...juga kalau tak silap untuk kek gulung juga boleh untuk menambah kelembutan kek. Nanti nak cuba aplikasikan kat dapur sebab kek gulung jarang2 buat rasa teruja juga nak buat eksperimen.

Ini contoh kek koleksi dari blog lamaku yang menggunakan ovalette....sedap dan lembut sangat.Ok la jom baca selanjutnya masa tidak mengizinkan berceloteh panjang. Siapakah gerangan Cik Ovallette yang digembar-gemburkan mempunyai kelebihan dapat menggebukan kek bila dimasukkannya??? 

Biasanya tahan lama...expired date dalam 2 tahun masa belinya.Ia juga berfungsi untuk memudahkan kek keluar dari acuan.


Biasaku beli yang ini Cap Bunga Raya!!!
Ovalette atau Quick 75 sumber soya dan bahan kimia yg dibenarkan, insyaAllah halal. Jika masih ragu-ragu dapatkan nama pengeluar/pengedar dari bungkusan dan boleh minta terus senarai bahan-bahan daripada mereka. Ia juga dikenali dengan Sponge Cake Emulsifier atau Cake Stabilizer.

No comments:

Post a Comment