Saturday, August 3, 2013

Bubur Lambuk 1 Malaysia

Salam...

Entry ke-3 hari ini...hohoho tahniah sebab ada masa berblog dannnn kerana kita "GANTUNG APRON"...hari ini...hoyey..chef pun nak bercuti la jugak sekali sekala kan..kan.

Sebelum terlupa baik simpan siap2,kemah keming kat blog ni...

Ehsan dari pakcik Google...konon2x nak cari resepi kaw2 punyer...sambil ingat resepi yang mak mertua bagi...terhasillah nama seperti di atas.
Yang terbaru tgk program Nasi Lemak Kopi O...misi pencarian Bubur lambuk Paling Sedap...masa tu dorang shoooting di Ganu kite...so tgk bukan main byk ikan dorang letak juga,lebih 12 jenis pucuk utk masak lemak..nama Chef tu rahsiakan..paham2 ler...kita agak2 sendiri...boleh kan.

Foto contoh:


Bahan Asas Untuk Membuat Bubur Lambuk:
  • Beras/ada nasi belen biasanya kita buat
  • Air yang banyak(sukatan 1 cawan beras/12 cwn air)
  • Daging/tulang-letak
  • Ayam(Boleh juga yg digoreng)
  • Ikan(versi ore Ganu kite)
  • Isi ikan Talang
  • Bilis Goreng
  • Udang kering(sangai dulu)-letak
  • Seafood(ore ganu juga buh)-kali ni cuma letak udang juga air rebusan
  • Rempah Kurma-letak
  • Kiub
  • Sup bunjut
  • Rempah 4 beradik-letak
  • Serai-letak
  • Halia-letak
  • Santan-letak
  • Bawang besar-letak
  • Bawang Putih-letak
  • Daun Pandan-letak
  • Minyak sapi
  • Batang Saderi-letak
  • Keledek
  • Kentang-letak
  • Kacang Kuda
  • Mix vege
  • Kangkung
  • Daun kesum-letak sedikit takut anak2 terbau kuat takmau pula
  • Carrot-letak
  • Pucuk Paku Merah
  • Pucuk Midin
  • Daun Kaduk
  • Daun Kunyit
  • Kacang
  • Jagung
  • Budu
  • Halba
Bahan Hiasan:
Daun sup,daun bawang,bawang goreng,cili merah,serunding,serbuk lada hitam,halia muda jeruk


Resepi dari negeri2 berikut:
  1. Johor
  2. Terengganu
  3. Kelantan(Nasi Air)
  4. Kedah(Bubur Kanji)
  5. Pahang
  6. Penang
  7. Perak
    p/s:nanti update bila buat carian lagi...

No comments:

Post a Comment